A great WordPress.com site

VELEIZDAJNICI (3)

Danas na uvid dajem originalno obrazloženje krivične prijave, iz avgusta 1918-te, protivu pet sramotnih crnogorskih veleizdajnika koji su za račun Srbije i Beograda, radili sve da Crnu Goru unište. Za svoje zločinačko djelovanje debelo su plaćanirski, kao i svi crnogogorski velikosrbi, od strane vlade Nikole Pašića iza koga su stajali projektanti uništenja Crne Gore, a to su: regent, docniji kralj Aleksandar, i Kralj Petar. Ovaj dokument kapitalno svjedoči da se za anticrnogorsku zavjeru na dvoru i u vladi znalo, da se vidio njen korijen, da su bili očigledni njeni pokretači, finansijeri i izvršioci, a to su bili Karađorđevići i njihovi bezbrojni velikosrpski agenti, krećući se zlom stazom „Načertanija“, tajnog programa srpske politike koja traje i dan danas, nastao 1844-te, programa koji će uništiti onaj prekrasni dio Balkana na kojem je počivala: Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, docnija Kraljevina Jugoslavija, pa Narodna Republika Jugoslavija, pa SFRJ. U ovaj okvir ne spada sramotna mafijaško-ratnohuškačko-zločinačkvo-likosrpska tvorevina Miloševića-Mila-Momira-Sveta-udbe-vojske zvana Srbija i Crna Gora, docnija Savezna Republika Jugoslavija! Ona je bila i ostala, kao što su to danas Crna Gora i Srbija, samo truli dio kostura koji će zaudarati vjekovima i svjedočiti o užasnom zločinu!

Obrazloženje koje je potpisao i napisao ondašnji ministar unutrašnjih poslova i zamjenik ministra vojnog, Nikola Hajduković, koji će i sam, nešto kasnije, postati veleizdajnik, pisano je obrazloženje u uslovima kada, Kralju i vladi, postaje konačno jasno, da je Francuska glavni podržavalac zločinačke anticrnogorske politike Beograda, i zbog toga je obrazloženje napisano ovako mudro i suzdržano kako je napisano, ali – bijaše kasno. Kraljeve nade da do promijene francuske, engleskae, američke i talijanske politike može doći, bile su uzaludne. Ona je ubijena uz puno sadejstvo pomenutih sila, na isti način kako je Jugoslavija ubijena 1989-te, a sa njom i Crna Gora! Nikakve razlike – nema!

Moji eventualni komentari nalaziće se u zagradama. . .

OBRAZLOŽENJE

Godine su već prošle, od kad su izvjesna lica, sada već dobro poznata, stvorila najmrskiju zavjeru protivu Crne Gore, njenih svetinja, njenih najbitrnijih interesa i njenih predstavnika.( Traži se pkretanje krivičnog postupka protiv pet očiglednih veleizdajnika. Niđe se ne optužuju direktno: Kralja Petar, regent Aleksandar, premijer Pašić i bataljoni njihovih agenata koji su rovarili po Crnoj Gori! Ovakav potez se mora razumjeti kao jedino moguć u datim okolnostima. Da se išlo do kraja, kralj bi se proglasio neuračunljivim, ludim, ambicioznim, antisrbinom, izdajnikom srpstva itd. S.P))

Sredstva za postizaqnje ovog cilja nijesu se birala. Po broju, njih ne bi bilo moguće nabrojati, a po prirodi, ona nas podsjećaju, ne na srednji vijek, nego na doba varvara.(Tačno! Uvijek treba imati na umu da je Beograd ubijao Crnu Goru bez obzira na istinu da će saveznici najvjerovatnije izgubiti rat protiv centralnih sila (Njemačko carstvo, Austrougarsko carstvo i njihovi saveznici! Tek u junu mjesecu 1918-te, sasvim iznenada, zahvaljujući frncuskom đeneralu Fošu, ratna sreća je napuštila centralne sile, tek tada. Ali je ubijanje Crne Gore, bez obzira na ishod rata, bilo prioritet! S.P.) Rekli smo da ih je nemoguće nabrojiti, stoga ćemo ih samo kategorisati, ona su: laž, kleveta najgore vrste, intriga, falsifikati, zavjere i bombe. Tijem su se, eto, služili neprijatelji Crne Gore prijed ovog velikog rata.
Nastao je rat za oslobođenje i ujedinjenje svega našeg plemena. (Ovdje se misli na “pleme” pravoslavnih naroda Balkana, ili, kako je to projektovao velikosrpski Beograd, na Srpstvo, što je u Crnoj Gori i Hercegovini ista riječ za – pravoslavlje! To je vekikosrpstvo podlo i planski falsifikovalo u – srpski narod!S.P.) Prvog dana dana, prvog momenta, prva među prvima, dobrovoljno, bacila se Crna Gora na zajedničkog neprijatelja, žrtvovavši, osim časti, sve svoje dobro koje je imala, to jest 45 000 svojih gladnih, golih i mučeničkih sinova, pa čak i žene i đecu njihovu. (O ovome niko pojma nema ni u Srbiji, ni u Crnoj Gori, osim rijetkih! Istinita istorija Crne Gore je, od osamnaeste, od strane velikosrba – zabranjena, sve do dana današnjeg! S.P.) Gordi smo što možemo svima i svakom reći: nema istorije, nema čak ni religije, koja je u stanju navesti žrtvu veličanstveniju i nesebičniju od žrtve koju je učinila Crna Gora. (Tačno!S.P.) Ipak, mi nijesmo tražili nikad ni od koga nagradu za ovo. Ali ako jesmo tražili nagradu, mi smo se s pravom nadali da će prema Crnoj Gopri prekinuti zločinački rad, bar za vrijeme dok se nalazi u ratu. Istorija gotovo ne pamti primjera, da najokrutniji tirani ili najveći zlikovci nijesu bili, najzad, moralno pobijeđeni veličinom duše i tijela njihovih protivnika. (Istina!S.P.)
Na žalost, ne možemo to reći za neprijatelje Crne Gore. Ni žrtva iz 1914 -te, pored nebrojenih drugih, nije niukoliko promijenila njihov zločinački duh.

Crna Gora bila je u jeku rata sa Austrijom, a njeni neprijatelji, o kojima je riječ, mučki i kukavički zabadali su joj otrovan nož u leđa. (Svakog dana, i svake noći, neprestano! S.P) Nastavilo se sa starim napadima, još gadnijim i odvratnijim, cinički se tješeći: cilj opravdava sredstvo! Klevetalali su i intrigirali, kod naših moćnih Saveznika. Podnosili su, čak, i lažne, potpuno izmišljene – ugovor između Austrije i Crne Gore, želeći predstaviti tim, da Crna Gora uopšte i nije u ratu sa Austrijom, no u izdajstvu.(Tačno, falsifikovali su da je Crna Gora tajno potpisala sa Bečom ugovor o separatnom miru! S.P.) Išli su zatim, a donekle su i uspjeli, da se Crna Gora liši potrebne pomoći svojih moćnih zaštitnika, baš onda kad joj je bilo najpotrebnije. (Tačno, svu pomoć Crnoj Gori,krao je namjerno Beograd, da bi Crna Gora što prije izdahnula! S.P.) Šiljane su razne individue u Crnu Goru, (Bataljoni agenata! S.P.) koje su svojim defetističkim radom imale zadatak da ruše moral vojsci i narodu, koji je, uostalom, bio jedino oružje njihovo.(Tačno! S.P.) Stvarane su najfantastičnije zavjere, i spremna najbrutalnija sredstva za ubijanje predstavnika Crne Gore, uglednih ličnosti i patriota crnogorskih.(Dva atentata na Kralja Nikolu!S.P.) Pored svega ovoga Crna Gora je nastavila ići svojim tradicionalnim putem. Došla je jesen strašna 1915. Odjednom, mi smo mukom prešli preko svih nepravdi, još jednom mi smo prinijeli na žrtvu sebe, i sve što nam je najdraže. Naša besmrtna vojska, iako lišena svega, branila je ne samo front Crne Gore, nego i jedan front od 90 kilometara Srbije.(Tačno, dvije trećine crnogorske vojske branilo je granice Srbije i redovno tugla Austromađare, pobježivala redovno! S.P.) Svojim požrtvovanjem i hrabrošću, Crna Gora je očuvala odstupnicu herojskoj vojsci Srbije.a(Stratešku otstupnicu protiv trostruko jačih Austrougara! Đe su spomenici u Beogradu vojsci, državi i kralju, koi su ih – SPASILI! Za uzvrat – njeno ubijanje! S.P.) Ona je tada, po riječima odličnog pukovnika srbijanskog, serdara, Petra Pešića: „ispunila svoj dug prema srpskom narodu“. (Ovo je čisti i namjerni cinizam prema veleizdajniku Pešiću, poruka njemu i kralju Petru te regentu Aleksandru i Pašiću – vidimo vas i znamo da ste sotonski sinovi!S.P.) To je bio veliki gest mučeničke Crne Gore, (Neviđen u istoriji! S.P.) kome je sljedovala njena velika tragedija, ( I ona- neviđena! Izdaja Srbije počinjena prema Crnoj Gori nema paralele u svejtskoj istoriji!) „jer viteza sustopice tragičeski konac prati“.
I Neron i Ivan Grozni bi, pred ovakvim žrtvama zadrhtali, i prestali bi goniti protivnike svoje.
Okorela srca i mračne duše crnogorskih neprijatelja nijesu popustile.(Nikada! Pogledajte Miloševića, pa sa njim – Đukanovića! S.P.)

Tek tada, poslije ovoga, nastala je bezdušna hajka ne samo protiv Crne Gore, nego i protiv svakoga čestitoga Crnogorca, ili naših sunarodnika koji su se usudili čim bilo manifestvovati zasluženu simpatiju Crne Gore. Tražilo se, i traži se još i danas, sve što još imamo i što nam je ostalo, to jest čast Crne Gore i Crnogoraca. (Crna Gora odavno nema nikakve časti! To je jedina istinita činjenica koja objašnjava njenu sramotnu istoriju u zadnje 23 godine! S.P.) Izazavali bismo isuviše odvratnosti prema neprijateljima Crne Gore, kada bismo navodili sve one laži, klevete, falsifikate, intrige i nevaljalstva, koje su oni upotrijebili protiv časti Crne Gore, ovdje u inostranstvu od 1916.(Kobna greška, to je trebalo permanentno raditi, a nije, što je velikosrbima otvorilo neslućeni prostor djelovanja! S.P.) Dovoljno je samo pomenuti sramnu aferu sa depešom Karl Prvom kojom su i same građane Crne Gore htjeli predstaviti kao izdajnike. (Istina!)

Od 1917-te, držanje i metod crnogorskih neprijatelja, promijenili su se. Pogrešno su računali, da će svoju, već od 1903 stvorenu zavjeru, moći sprovesti.(Tako je!S.P.) Zbog toga su, iz tajnog denuinciranja i intrigiranja, gdje ih je bilo teško kontrolisati, prešli u javno. (Istina!) Obrazovali su zbog toga takozvani „Crnogorski odbor za narodno ujedinjenje“ (Užas!). U stvari, pak, ovo je jedna crna banda sastavljena od pet individua koje su svoje izdajničko-špijunske usluge, za novac prodali. Pogrešno se računalo, da će ova banda završiti razbojnički plan njihovih istinskih gospodara. (Beograda, Pariza, Sanktpetersburga!) Istina, ona je uspjela da nanese ogromne nepopravljive štete crnogorskom narodu, ali je istina i to, da je ona, indirektno, doprinijela ogormnu korist baš onima, na koje je zavjera, na prvom mjestu ciljala, jer učinila je da se mnogo kleveta i intriga, koje je dotle pokrivao mrak diplomatskih kancelarija, javno rasčisti, na štetu njenih tvoraca. Individue, koje sačinjavaju crnu bandu jesu: Andrija Radović, Janko Spasojević, Jovan M. Đurašković, Miloš Ivanović i Danilo Gatalo. O ovoj petorici govori i rješenje Ministra unutrašnjih poslova, koje saopštavamo u službenom dijelu „Glasa Crnogorca“. Njima petorici, kao i onijema koji ih diriguju i koji plaćaju bestidnu im akciju, i namijenjeno je ovo nekoliko redaka.

Iako bi bilo nemoguće iznijeti, u jednoj čitavoj knjizi, sva nevaljalstva ove petorice, i opisati veličinu opravdanog gnušanja, koje je izazavao njihov rad u svih poštenih ljudi, mi smo ipak, u najkraćim potezima, izložili razloge zbog kojih je Ministar unutrašnjih poslova donio pomenuto rješenje.

Comments on: "VELEIZDAJNICI (3)" (8)

  1. ubili su sve u nama. ubili su nam Crnu Goru svetu. ovo je zemlja razvalina, drzava neljudi i nesoja, cast rijetkim izuzecima.

  2. ilija bakic said:

    Sta mi znamo o svojoj istoriji? Vecina, nazalost, ne zna nista, ili zna jako malo. Ko je kriv za nase neznanje? Obrazovni sistem, akademija nauka, istoricari, vlast, drustvo u cjelini, mi sami……………. Svi su krivi, ali vise od bilo koga, krivi su nasi profesori Istorije u osnovnim i srednjim skolama, kojima je prezentiranje i objasnjavanje crnogorske istorije, bilo vazno i znacajno, koliko i istorija Islanda ili Belizea. Vise je nego jasno, da je vecina profesora istorije u Beranama, radila za srpsku DB. Oni su u stvarnosti bili, profesori Istorije Srbije. Medjutim, ono sto je jos gore, oni nijesu govorili istinu o srpskoj istoriji, vec su nas obmanjivali, lagali, trovali neistinama i mitovima. Njih crnogorska istorija nije doticala, njome su se bavili, povrsno i nevoljno, lazuci i precutkujuci istinu o prvom svjetskom ratu, ali i o Vojisavljevicima, Balsicima, Crnojevicima, lagali su i precutkivali o o Petrovicima, prije Petra prvog, Njegosa su prezentirali, onako kako bi i sami Garasanin i Pasic zeljeli, a Nikolom su se bavili, samo kad ga je trebalo ocrniti i predstavnika kao izdajnika.
    U skoli su udarne lekcije i obavezna pitanja bili- Kosovska bitka, prvi srpski ustanak, Karadjordje, drugi srpski ustanak, solunci, drugi svjetski rat…. Crna Gora, njena istorija, to je bilo rijetko, dobijeno pitanje, i lekcije koje su se povrsno prelazile.
    Prosle godine, uz pompeznu najavu drzavne i lokalne vlasti u mojim Beranama, moj rodni grad je proslavio 150 godina od osnivanja. Mnogobrojni crnogorski istoricari, poput kvazi-akademika Miomira Dasica, sramnog clana sramne CANU, su se u proslosti bavili istorijom Berana i dobili za svoja istrazivanja i djela najznacajnije drzavne i strukovne nagrade. Svi, oni su tvrdili da se Berane pominje prvi put 1862. godine. Medjutim, na simpozijumu, organizovanom tim povodom, Tadzida Zupcevic- Hafiz i Nimetulah Hafiz, profesori Univerziteta u Pristini, upoznali su ucesnike simpozijuma i crnogorsku javnost, da se Berane, prvi put pominju 1580. godine. Pomenuto je te godine u Almanahu , koji se nalazi u biblioteci Centra za kulturoloska istrazivanja Balkana u Prizrenu. Dasic i ostali kvazi istoricari, nijesu nasli za shodno da se bar izvine berancima, crnogorskoj javnosti za svoja povrsna istrazivanja. I postenije bi bilo da istoricarima kao je Dasic, i profesorima Istorije u Beranama , penzije i plate isplacuje drzava Srbija.

  3. Postovani ljudi uporedjivanje tadasnjeg stanja sa sadasnjim ide direktno u prilog Istini i sadasnjem stanju u kojem se Crna Gora nalazi. kakve gej parade i kakvo odgovaranje na pitanja “parlamentaraca” u skupstini od “premijera”? To su obicne prevarantske igre ljudi! Zamlacivanje ionako vec ropski nastrojenog “birackog tijela” i to pod velikim znakom pitanja birackog tijela! Dosli nekakve grupice navijaca da se percinaju u Budvu na gej paradu a mislim se , ne bi li se ko sjetio da je krajnji cas da se ustane vec jednom sa jos vecim bijesom na nekoga ko stvarno otpozadi urnisa i nagrdi Crnu Goru da krvari! E to je gej parada prava! Crna Gora 23 godine = gej parada Mila Djukanovica! Najsmjesniji coek na ulicu kad su ga intervjuisali mi je bio kad je odgovara na pitanje “sto mislite da li ce poslanici prisustvovati gej paradi?” On – “Ja bi njih na celo kolone” Hahahaha!! E na to celo kolone gej parade nalazi se ropski narod Crne Gore cast velikim i veliko cijenjenim izuzecima koji su otkrili Istinu i nece da srljaju u laz! Njih rastura u zadnjicu Milo im sef lafcina ili kako li vec, Djukanovic – koji na svoje zadovoljstvo gleda vjestacki nasmijane svoje sluge kako primaju njegov polni organ u zadnjicu 23 godine i likuje! Nisu umjeli ni jedan jedini kruzni tok napravit u Budvu dje je haos od saobracaja za sve turiste i sto je jos gore – to je silovanje samih rijetkih turista koji dolaze iz inostranstva sa ne tolikim predznanjem o Crnoj Gori – vecinom povuceni reklamama o egzoticnim mjestima. A zgrade nicu li nicu – makli su jedan cijeli parking da bi sagradili soliter!? Sad ne da nema vise prostora nego prije – nego nema prostora za parking ni ka prije! Ljudi se sudaraju redovno svaki dan – ni jedna linija na puteve nije nacrtana , ama ni jedan znak postavljen a zgrade i soliteri ne proje ni mjesec niknu mafijaskim krvavim novcem! To nam daje svima za pravo da pogledamo Istini u oci – Mila Djukanovica seljaka cevskoga – zabolje ona rabota za svaki pedalj Crne Gore i za bilo sto u vezi s njom na tako brutalno ocigledan nacin! Slavko Perovicu zivjela ti svaka rijec a svi smo sigurni da ni jedan cent ne bi za sebe uzeo nego vazda i zadnji cent odvojio u svaki projekat od kojeg bi Crna Gora ka turisticka destinacija i prije svega nas biser kakvog malo dje ima – imala koristi! Volio bi da mogu bar za minut da Vas upoznam – da sve sto sam naucio od Vas bude prezentovano od Vas uzivo! ZIVJELA SLOBODA NARODA CASNOG!

  4. Ziva istina.. A o jucarasnjem danu povodom parade ponosa ne znam sto reci. Najezila sam se kad sam vidjela ljude koji su zamotali glave u majice i vikali ”ubi pedera” i jedan covjek rece ”ove zidine su stare 2000god., nece pod njima setati pederi” a isti se ne pita koliko dnevno pedofila, mafijasa, silovatelja, i dr proseta Budvom. Toliko mrznje prema ljudima koji su rodjeni tako, koji se mirnim putem bore za svoja prava, ne ugrozavaju nas ..Katastrofa. Sto kaze Fighter dje smo kad treba ustati protiv vlasti, kad se treba pridruziti radnicima koji strajkuju gladju za svoja prava, dje smo da ustanemo protiv korupcije i kriminala, nevini stradaju svakodnevno..e Crna Goro..

  5. Ima li razlike između ovoga što doživljavaju gej osobe ovih dana i onoga što smo mi liberali prije 20 godina doživljavali , samo zato što smo bili protiv rata , za nesavisnu Crnu Goru? I nama su se rugali i prijetili , nazivali nas svakakvim imenima , plaćenicima ovih i onih. I to su isti ljudi ili njihovi potomci , biološki ili ideološki. Ubij pedera , ubij ustašu , Turčina Cigana… u čemu je razlika? I na čelu hajke i tada i sada zločinačka organizacija spc , koja se lažno predstavlja kao hrišćanska crkva.

  6. Ova vlast je ocekivala neki veci kastig,kako bi bacilo sjenku na poteze koje spremaju sa Rankom Krivokapicem oko budjeta. Ali se zeznuse, i da nije bilo onoliko policije ove bukadjije na celu sa B.Erakovicem i D,Savicevicem nebi smjeli pogledat put njih a kamoli sta vise nego su kukavice ljudske znale da ce policija razdvajat

  7. Citizen Kane said:

    Za slobodu je borba neprestana.

  8. Neka nam je srecno vaskrcnuce lineralnog saveza.Zivio nam Slavko.
    Otkad nema tebe ovamo nema ničega.

Leave a comment