A great WordPress.com site

AMFILOHIJE (4)

Risto, želim da te obradujem, Haški sud je donio odluku ili je tužilaštvo odustalo od daljnjeg gonjena, tako da su na slobodi Jovica Stanišić i Frenki Simatović. Naravno, ovo je samo još jedan od brojnih očiglednih dokaza – ko su sud i tužilaštvo – oni su samo kanavaca u rukama Sjedinjenih Država, samo to i ništa više. Ali, znajući odlično i tebe, i Srpsku prvoslavnu crkvu, imam ti jedan prijedlog: stani iza Stanišića i Simatovića da ih uvedeš u svece tvoje crkve! Jer, nijesu oni zločinci, oni su čisti poput kanalizacione mreže Srbije. Taman posla, agent CIA od 1992.g. i glavni Miloševićeve udbe, ne može biti za ništa kriv, i pored toga što mu je lično nadređeni Slobodan Milošević!

Risto, znam da tvoja crkva nikada neće priznati da je, Nikolaj Velimirović, znatan dio svog života proveo lažući kako je bio u koncentracionom logoru Dahau, sve od 1941 – 1945g! Ali je istina ljedeća – pred sam kraj rata Velimirovića je pozvao na saradnju glavni Hitlerov čovjek za Srbiju (Nojbaher) i pokušao da preko njega ponovo poveže srpskog nacistu Dimitrija Ljotića, četnike i četnika Draže Mihailovića i kolaboracionistu od Milana Nedića. Bili su potrebni kako bi omogućili što lakše povlačenje njemačkih snaga pred Rusima! Kao razgovore za stvaranje plana, Nojbaher je odredio Beč. Ali, s obzirom da se sve dešavalo, dolazak u Beč, samo tri mjeseca pred kraja rata, pa je Beč žestoko bombardovan od strane saveznika, Njemci su Velimirovića odveli na jedino mjesto nešto sigurnije, u Dahau. Tamo će ostati još dva mjeseca, sve do kraja rata. Ali u posebnim odajama Risto, da li tako kao Velimirović lažu sveci? I oni, koji ih kao takve, predlažu.

Risto, u manastiru Sv. Petra I na Cetinju, pored njegovih mošti nalaze se i grobovi Velikog vojvode Mirka Petrovića, ogromnog vojskovođe i političara, i isto takvog knjaza Danila. U prvoj polovini devedestih, ja na Cetinje bijah javni tužilac, a moja žena Marina, arheolog u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture. Vladika Dajković je bio tvoj prethodnik. Jednoga dana Marina je došla je kući sva uzbuđena, potresena i saopštila mi kako je sveštenik Nikodim Komljenović krampama razručio grobove Mirka i Danila i da su im ostaci bačeni na gomilu šuta. Dao sam predlog za Komljenovićevo hapšenje, odmah poletio u manastir i odmah pravac – ondašnji Titograd kod tadašnjeg predsjednika Crne Gore, kako bi se formirala državna komisija, što je sve urađeno i tako su ostaci dvojice crnogorskih velikana spašeni, zahvaljujući meni i mojoj ženi. Vladika Dajković je, navodno slučajno, u danima kad se ovo desilio, bio u Beogradu.

Risto, početkom osamdesetih, ili i ranije, manastira je nestalo sedamnaest brilijantnih panagija koje su pripadale vladikama iz perioda crnogorskog vladikata, a u njemu su, dugi niz decenija, vladale Crnom Gorom vladike iz raznih crnogorskih plemena, slobodno izabrane na opšecrnogorskom zboru. Nije nikako moguće da ondašnja Udba, baš i ova koja nas tlači dveset i tri godine, nije znala kako ko u Crnoj diše, a ne da ne zna ko je panagije ukrao? I, što se desilo? Postoje dvije istovjetne mogućnosti – da ih je ukrala tvoja crkva, ili ih je ukrala Udba! Međutim, nijesu to bile samo panagije, nego se kroz njih očitavao duži vremenski perio sjajne crnogorske istorije! Da bi se ovaj period pred pred očima Crnogoraca vječito sakrio – panagije su poharane.

Risto, ponavljam, Dušanovo carstvo trajalo je svega osam godina, onda se urušilo. Zna se da je to rušenje rezultiralo vjekovnim srpskim ropstvom pod turcima. Kad je Dušan protivkanonski odlučio da postavi patrijarha, jer je Sv. Sava imao autokefalnu arhiepiskopiju, međutim, arhiepiskop ne može da stavi carsku krunu na glavu nikome, to može da uradi samo patrijarh! U tome se nalazila „tajna“ postavljanja Joanikija za ličnog Dušanovog patrijaraha od strane istog Dušana … Međutim, vaseljenski crarigradski patrijarh Kalist reagovao je bačanjem anateme na Jonakija, i na Dušana, i na krunu mu, i na crkvu. Kod anatema (prokletstava) zna se da ih može poslati samo patrijarh, i niko drugi. Ovo istovremeno i znači da anatemu može povući samo patrijarh koje bačio, ali je Kalist, nakon nekoliko godina umro i prokletstvo nije povukao, a to Risto znači da je tvoja crkva i dan-danas pod anatemom, a tako će i ostati dok je svijeta, i vijeka!

Inače, treba li reći da Dušanovu vremensku ampulu od carstva, ni jedna druga država nije priznavala, a na isti način je prošao i lažni srpski patrijarh Joanikije. Odnosi između Carigrada i Raške (Srbije) poboljašti će se tek u vrijeme kneza Lazara. Patrijaršija će biti konstituisana 1346 i trajaće do 1463. Naravno, od pada Lazarevog 1389.g. će je ponovo osnovati Turci 1557, i ona će trajati do 1766, kad će opet biti, odlukom sultana ukinuta. Ona postaje jedan od temeljnih stubova feudalnog turuskog carastva. Kako je nove teritorije osvajalo tursko carstvo, tako se širio i broj područja na kojima crkva ima dominantnu ulogu, ali kao sluga turske vlasti.

Sa druge strane, u drugim uslovima, nakon dolaska Arsenija III, u Karlovcu je pokrenuta, osnovana, srpska arhiepiskopija i to 1690, a ista će 1848 postati patrijaršija. Beogradska mitrpolija osniva se 1831.g. i takva ostaje sve do 1920-te kada će regent Aleksandar da izvrši ujedinjenje sve tri pravsolavne institucije, a za to će da plati vaseljenskom patrijarhu sumu od ogromnih milion, i po franaka, pri tome “ujedinjenju” nasilno posrbljujući Crnogorce! Aleksandar je bio moćni zamajac u totalnom ubijanju Crne Gore, njegovim zločinačkim putem ide se i – dan danas.

Risto, na kraju da završim sa sljedećim prijedlogom – predloži Arkana za sveca, a Cecu za svetiteljku!

Advertisements

Comments on: "AMFILOHIJE (4)" (10)

 1. BRILJANTNO.
  Istina vrijeđa a najviše u crnoj gori. Nažalost i kada je rijetki kao Slavko JAVNO saopšte, nailazi MUK. A MUK o lakiranoj i prljavoj ISTORIJI je formula za 25 godina najrigidnije vlasti u Evropi.

 2. Posle ova ČETIRI AMFILOHIJA dosta naučih.Fala ti Slavko

 3. fighter said:

  Haha.. ovo sam jos cuja u srednju skolu za sve ovo i kad je to jedan drug prica svima o tome poprilicno mirno oni su (udbaska djeca naravno) sve to diskreditovali ka neistinu a sto vise vremena prolazi ne moze se Istina sveta sakrit! ZIVJELA SVETA ISTINA!

 4. Nemam sto drugo reci sem-Hvala Slavko na ovim tekstovima i istini!

 5. Zadnja recenica je najbolja !!

 6. cikarapikara said:

  Slavko Perovicu,

  Ti si jedina svijetla tacka u totalnom mraku mrcogore.
  Svakom novom komentaru se radujem kao malo dijete sa nadom da ce nas biti vise onih koji ce biti svjedoci najveceg gusenja istine koji je svijet zapamtio.
  Tuzno je da ih nema vise komemtara da se osjeti slamka nade da cemo jednog dana, ma dje bili, u jednu kolonu da vratimo cast i svijetlo ime svega onoga o cemu Slavko pise.

  Uradi li ova protuva ista sto bi se moglo nazvati dobrocinsvo? Culi iko idje da je casu vode dao zednome, pomogao, prosvijetlio?
  Nikad mu se strvi ne vidjelo, sto bi moja stara majka rekla.

  Zivio Slavko Perovic i mi njegovi sljedbenici.

 7. fighter said:

  I da ne zaboravimo Slavko da ce Herceg Novi dobit spomenik zahvalnosti “republike srpske” sto su im tako “bratski” pomogli da i “saradjivali” i isporucili im ljude pod noz da svi ostali znaju kako se neduzni i nejaki civili ubijaju nemilosrdno jer je to popularno kod Srba danas – brutalnost i bezumlje – to im je nazalost DANAS glavni znak prepoznavanja i zastava s kojom se “ponose”!? Neka sto nece podic spomenik stradanju neduznih civila koje je Milo Djukanovic isporucio pod noz Karadzicu nego ce im, kazem, podignut spomenik zahvalnosti od strane Milorada Dodika i Emira Kusturice u sred Herceg Novog. A Dodik i Kusturica su cesti gosti u Herceg Novom a Boga mi i na svako mjesto dje se “pruza prilika” za sirenje srpstva! Kukalo srpstvo i kukala ideologija koja pociva na lazima zbog kojih su spremni da ubiju neko dijete neduzno i sasvim otvoreno da slove za primitivca i heroja istopvremeno u svojem bolesnom drustvu! ZIVIO LIBERALNI SAVEZ CRNE GORE ZA SVE GODINE RADA I OTVARANJA OCIJU LJUDIMA! ZIVJELA ISTINA!

 8. Eh, kako se poradovah sinoc, ne zbog poraza Crne Gore kao drzave, nego “ljudi” koji cine tu reprezentaciju i savez. Idu za vikend kod don Brana u Splendid da bance, na celu sa ljigom od Dejana Savicevica, teskim velikosrbinom, morali su izgubi i neka su! Pa nek zovnu u tim purka ivancevica, zarka radulovica, brana i dzigija. Olos mafijaska, i treba za njih da navijam? Nikad! Ni u snu. Nek gube svaku sto se mene tice, strva im se ne znalo.

  a, slavkov tekst, uvijek pravo u metu!

  ubijena je crna gora ljudi moji samo slijepci to ne vide.

  • fighter said:

   Vidjeh i ja onu bruku. Nema vecega velikosrbina od Vucinica! On igra za sve samo ne za Crnu Goru i to sa otvorenim podsmijavanjem a nema vece seljacine ni od njega i ni od Drobnjaka ni od Savicevica a Brana i Mila da ne pominjem – seljacluk par ekselans! Smeta im je Cico jer smo dobro igrali sa Cicom i redjali uspjehe ka nikad do sad al Milo je kompleksas i nadasve velikosrbin koji nece da dozvoli da mu neki “Kranjcari preuzimaju slavu”! Uzas od primitivizma i opet svi cute i cutace! A jos gore gledah skoro nedje na youtube dolazak Djokovica u Jasenovo Polje! Kakav seljacluk a volim tenis i volio sam ga i mnogo prije Djokovica al to je svita jado moj sa sve “Joanikijem” da se osvesta i Ristom Sotonom! Da se ukine sve sto je crnogorsko i da se predstave ka sto i Slavko precizno rece – da su Crnogorci najcistiji Srbi i da je to jedno te isto! Da se preko nas peru turske sluge! Nije bilo vecih Turaka od Srba kunem vam se! Procitajte istoriju i shvaticete! Ne kazem je li to dobro ili lose al u odnosu na ono sto oni pricaju i za sta se predstavljaju uz potpuno prikrivanje istine – to je u najmanju ruku BEZOBRAZLUK!
   ZIVJELA SAMO JEDNA SVETA ISTINA KOJA JESTE I BICE NEUNISTIVA ZA VJEK VJEKOVA! ZIVIO LIBERALNI SAVEZ CRNE GORE! SLAVKO PUSTI G….! NE VRIJEDI IM POMAGAT – ONI UZIVAJU U “LIJEPOM VREMENU” I BROJNOSTI SRBA! ZIVJELA SLOBODA I NE ZABORAVITE STO JE LJUBAV LJUDI! E VIVA!

 9. Valiant Thor said:

  Slavko , poruci mu da za sveca proglasi cijeli kabinet Mila Djukanovica pa da zajedno (anatemisani ) idu na onaj svijet. Nad ovom Crnom Gorom je ostao samo jauk i lelek,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: