A great WordPress.com site

O OBILIĆU (1)

Crna Gora je moja najveća ljubav. O njoj znam sve, ili skoro sve, znam njenu decenijama skrivanu istoriju. Otvorio sam narodu njene plesnjive strane koje su već odavno bile, u skoro u potpunom raspadu nestajanja. Znao sam prošlost, vidio sadašnjost i znao sam dje su vrata sreće. Uz nadljudske napore, ogromna znanja, sreću, kreaciju, nečuvenu hrabrost, nekolika dara kojima me Gospod darovao, otključao sam i otškrinuo  ta teška, čelična, masivna vrata njihove tamnice. Zraci Sunca osvjetlili su lica masa koje su se okupljale na našim mitinzima, bile su oduševljene, punih srca,očiju suznih, hrabre, izgledale su nesalomljive. Sloboda je već mogla biti njihova sadašnjost, a ne samo, obećavajuća budućnost.

Ali, desilo se nešto, skoro nepredvidljivo. Iste te mase, nakon osam godina strašne, viteške borbe, same su, iz tamnice, Kapiju Slobode uz tresak zatvorile, riknule Slobodi u prelijepo lice – mrš zauvijek, kurvo! Mi te ne želimo, mi te nećemo, ne treba nam svjetlost, mi sve vidimo u mraku, bazd ubuđane tamničke memle je naš čisti zrak! I tako se vrata Slobode koja im otvorih, njihovom slobodnom voljom, zatvoriše. Svjesno, i zauvijek! Od tog trenutka, mene lično, njihova obrazloženja ne zanimaju, jer znam da su laž. Crna Gora je kotao otrovnih laži, za koje svi oni znaju da su laži, ali neistinu vole, cijene, poštuju, obožavaju, smatraju je temeljem svojim. Od toga trenutka ja, na nikakav način više, tom narodu ne pripadam, i ponosim se što njihov nijesam, jer da jesam, bio bih kao oni – niko.

Nastavak moje borbe proizašao je iz činjenice da sam: ratnik Istine, Pravde,Časti, Slobode i Ljubavi, činjenice da sam Čoek, kao što su to bili i moji, i njihovi preci. Potomci njihovi to odavno nijesu, ali ja jesam, i ponosim se time, i preci se njihovi, i moji, sa mnom diče, kao i ja sa njima, a njih se stide, iz dna svoje duše. I kad ja kažem narod, misleći na Crnu Goru, ja znam da su svi crnogorski: Crnogorci, crnogorski Srbi i crnogorski Bošnjaci, ne tri, nego jedan jedini sveti narod, da su – Crnogorci, koji to, već odavno ne žele, i neće da budu, i hoće, u inat Istini, da budu neko drugi! I ja se više, zbog toga, ne sjekiram, niti brinem, niti mi je žao, jer – kad tako hoće, neka im tako bude. I već jeste! A znam da prevareni nijesu, šćeli su!

Tri ideologije, i tri religije, kod stanovnika slabo prisutne, čak i na pukom golom, obrednom nivou, bitno su uticale na razaranje Crnogoraca, ali takvo razaranje Crnogorci su dobrovoljno prigrlili, i time zavoljeli sopstveni razur, nazvavši ga – „junačkim“ pobjedama. Kad se to tiče idelogija, vidimo: komunizam, velikosrpstvo i četništvo. A kad se to tiče religija, vidimo: katoličanstvo, pravoslavlje i islam. Bez obzira na more bratske krvi  koje je proliveno u „bratskom“ međusobnom ubijanju, koje ih je, i onako malobrojne, i demografski skoro definitivno, satrlo, ali – oni se i dalje „junački“ kreću putem sopstvene smrti, svjesno i namjerno.

Ne, ludi nijesu sigurno. Inteligentni su, lijepi, okretni, nijesu ni prevareni, niti navučeni na tanak led, oni su postali pokvareni, beskrajne interesdžije, samo ih to „vodi“, i ništa više, ali đe? Znaju i to: u propast, đe su već odavno stigli, ali ne odustaju, naprotiv – kao snažne vučne životinje, gura jedan malecki narod sebe u propast namjerno, misli da će živjeti bolje ako je neki narod drugi, u pećinu je ušao, i stigao do njenog završnog dijela, spasa im više nikakvoga nema, ali – i ne žele spas nikako, niti po bilo kojoj cijeni. Ja ih zamišljam kao hrišćane,a takvih nikad bilo nije, koji bi bili u stanju da majku Isusovu, Svetu Mariju, derući joj se u lice, nazovu droljom, i da je odmah vežu, i prodaju na trgu prostitutki, kako bi, smijući joj se u lice brojili srebrnjake i tim zločinom – „zaradili“. To je tačno opisana sudbina LSCG!

Mit o Obiliću, nikad stvarnom, nego izmišljenom srpskom junaku, istorijski nepostojećem vitezu, i navodnom zetu kneza Lazara, imao je kobnog uticaja na satiranje Crnogoraca, jer su i njegovom zloupotrebom, velikosrpske: agenture, štampe,istorije, prosveta, društva, izdavaštvo, vojska i SPC, sprovodili  jezivi Garašaninov plan („Načertanije“ 1844.g.) o asimilaciji, odnosno, posrbljavanju,  kao najejeftinijem i najefikasnijem načinu stvarnog porobljavanja drugih, Srbima okolnih naroda, u prvom redu Crnogoraca, jer je srpska politika sanjala izlazak na more, i željela da Crnogorci postanu njihova vojska, te da Crnogorcima ukrade teritoriju, religiju, jezik, istoriju i kulturu, uništi dinastiju Petrović – Njegoš,  i preko Crne Gore se Svijetu prikaže kao narod, koji nije čitav robovao pet stotina godina, nego je, eto, u Podlovćenskoj Crnoj Gori, bio slobodan! Naravno, ovoj činjenici doprinio je i razumljivo naivni Njegoš, jeziva je velikosrpska zloupotreba njegovog imena, statusa i djela, Njegoša  koji nije ni mogao shvatiti da velikosrpstvo uopšte postoji,da je bilo uočljivo i prije Garašanina, i da ga je Garašanin samo uspješno pretočio u tajni politički plan djelovanja srpske politike, plan koji djeluje i danas, plan od kojeg srpska poltika nikad odustala nije, plan porobljavanja drugih,  pun izdaja, podvala, prodaja, pun krvi nevine, i jezivog zločina.

Njegoš nije ni mogao  sumnjati u Garašanina kad se pojavio, a kamo li u što drugo! Njegoš je sanjao o istinskom oslobađanju balkanskih naroda, takvom oslobađanju, tom svetom njegovom snu, posvetio je „Gorski Vijenac“ i ispjevao veličanstvenu odu Srpstvu, Karađorđu i Obiliću, ali i crnogorstvu i Crnoj Gori, i nije nikako potirao  Crnu Goru i Crnogorstvo.  Nikome od Crnogoraca onih vrmena,  a kamo li Njegošu, to na pamet padalo nije, jer je Crnogorstvo bilo potpuno prirodno, ada – nego kako! Ali, umjesto da se od velikosrba čuje istina: Njegoš je opjevao svoju želju i nadu da se Srbija, konačno, na noge podigne, i da se bije protiv Turaka, zbog toga je on opjevao Karađorđa i Miloša Obilića, odatle na Cetinju, kasnije nastaje vojno vježbalište  – Obilića poljana, zbog toga je lik Obilića pretvoren u junaka kojim se Crnogorci nadahnjuju, i pored toga što su imali neshvatljivo veliki broj svojih stvarnih Obilića, odatle poštovanje za Obilića medalju, odatle stihovi Njegoševi, koji sanja iskrenog saveznika, stihovi patnje, jeze, slobode  i nade: „Da je iđe brata na svijetu, da požali, ka da bi pomoga…“ Njegoš, i svi Petrovići, tražili su brata, pomislili da su ga u Beogradu našli, a dobili su, zajedno sa narodom svojim, konop oko vrata, mučki, s leđa  namaknut!

U navedenom smislu treba posmatrati i djelovanje Sima Milutinovića Sarajlije na Njegoša. On je bio na Cetinje sa Njegošem, bio je Sarajlić opijen idejama Srpstva, možemo pretpostaviti kako je on pokušavao da omota Njegoša, oko svog malog prsta velikosrpstva koje se u Srbiji rađalo i čiji je bio zastupnik. Ali, ne nikako, onog velikosrpstva koje će donijeti Garašanin, nego poštenog. On je Njegošu ispričao o Obiliću kao postojećem vitezu, on mu je govorio o Sv.Savi za kojeg niko, sve do 1838.g. u Crnoj Gori nije ni znao! U to vrijeme će početi da se plete laž  i oko simbolike crnogorske kape, kako je onaj crni njen obod – narodna tuga za izgubljenom kosovskom bitkom, a crveni tepeluk – krv srpska prolivena u toj bitci, te da je ono njegovo parče, odvojeno od ostatka polukružnim zlatnim vezom, slobodno Srpstvo u Crnoj Gori! Sve laž!

A istina je sljedeća: kapa crnogorska je kapa koja pripada mediteranskoj pomorskoj kapi! Pogledajte samo nošnje dalmatinske i viđećete da je kapa oblikom, potpuno ista. Eno ih i na Kipru, na obali Grčke, Kritu, Siciliji, jugu Italije…itd. Ta kapa je, krajem ranog srednjeg vijeka, nastala kao kapa mornara, u staroj marokanskoj prijestonici koja se zvala Fis, i odatle se, pomorskim putevima i trgovinom, proširila na Mediteran. A u onaj zlatni njen polukrug, koji je kreiran u Crnoj Gori, Crnogorci su stavljali prvo slovo nahije iz koje su, ili svoje inicijale, a kasnije – i prvo slovo imena Nikole I. Tek će se, nasilno, 1918.g.  na nju stavljati centralni dio srpskog grba: onaj krst sa četiri ocila (crnogorski -ognjila), koja su lažno, od strane velikosrpske propagande, tumačena kao četiri ćirilična slova „S“,( a sva četiri su okrenuta jedno drugom leđima, kavog li naopakog simbola „sloge“, ) i pretvorena u rimovanu prevaru: „Samo sloga Srbina spasava.“ Tako je stari crnogorski grb, dvoglavi orao, velikosrpskom okupacijom, kao i Crna Gora, bačen u tamnicu, odakle sam ga tek ja izvukao, očistio, sredio, dao mu život, i eno ga danas, o bestida, falsifikovan, kao grb dinastije Đukanović!

Od osamneste, crnogorska nošnja je bila zabranjena, a kapu ste mogli nositi samo ako njome dokazujete, sa centralnim dijelom srpskog grba na njoj i ognjilima, da ste pljunuli na Crnu Goru i Crnogorce, izdali ih, i da ste “doborvoljni” – crnogorski Srbin!

Za smještaj konja srpske vojske na Cetinju, služile su Biljarda, Njegoševa rezidencija, i zgrada Kraljevskog pozorišta! Palata, poznata od osamnaeste kao „Vladin dom“, odmah je, naređenjem velikosrpskim, postala „Dom slobode“! A to je zgrada prvog modernog crnogorskog parlamenta (1905.g.) u čijoj je Sali, 1910.g. Crna Gora postala – kraljevina, a kralj Nikola njen kralj!

Odmah nakon 1945.g. komunisti su, od iste svečane sale, koja decenijama nije uopšte korišćena, sve do pojave moje „Književne opštine“, jer sam ja salu, počev od 1984.g, puštio u život, komunisti su, kažem, napravili višedecenijski – bioskop! I zadali smrtonosni udarac Crnoj Gori seleći prijestonicu u Mirkovu Varoš (Podogoricu), sa namjerom da hitno presele i muzeje! Bio sam prvi koji je tražio da se prijestonica vrati na Cetinje! I vraćena je, ali u goloj,  falsifikatorskoj formi, kao lažna, gipsana saksija plastičnog predsjednika, ali Cetinje su, i Crna Gora tom”selidbom”, a planskim zločinom– ubijeni! Ponavljam: namjerno, i planski…

Mala Velika Srbija!

Nastavlja se

Comments on: "O OBILIĆU (1)" (26)

 1. Sa nestrpljenjem ocekujem nastavak…Brilijantno!

 2. Slavko nije samo Cetinje ubijeno no je ubijen svaki grad u Crnoj Gori osim Podgorice,Budve ,Tivta i Kotora (koji i da oce da ubiju ne bi mogli),a posebno je ubijen i kulturno i duhovno i moralno Niksic

 3. rajko zoric said:

  Još jedan čas istorije. Kao i svi dosadašnji veoma poučan. Ja sam od moga đeda ovu priču o kapi čuo, ne baš u potpunosti, ali u velikom dijelu.
  A smrtonosne udarce Crnoj Gori je zadao onaj bazd od stanovnika koji tamo žive. Niko drugi. Da su tamo pravi građani ne bi niko spolja mogao ništa bitno nauditi CG. A najgori “grad” u CG je bez konkurencije Nikšić, on je trajno uništen. Ne postoji više šanse za njegovo spasenje.

 4. ma jasno, srpstvo je bila vjerska odrednica, to je cak i akademik srpski Dusan Tomovic priznao i napisao, pa je morao da pljune na to sto je napisao i sada cuti o tome , zbog uticaja SPC na njega. Petrovici su imali svoj interes, pogotvo knjaz/kralj Nikola da sire srpstvo u Crnoj Gori, da se sve sto je pravoslavno na Balkanu smatra srpskim, kako bi zavadali sto vecom teritorijom. Nikola je imao aspiracije i to je kostalo glave Crnu Goru, Crnogorce, a i njega samog. Ubijao je sve crnogorsko zarad svojih nerealnih zelja da zavlada JUgoslavijom, jer je mislio da moze nasankati Karadjordjevice. Mic po mic, oni ga njega napravise budalom. Sto je najgore, cak mislim da je imao plemenite namjere, i on i Njegos, da srpstvo bude okupljaliste svih porobljenih, nekakav zajednicki model, pogotovo tu mislim na Njegosa. Nikola je izgubio kontakt s realnoscu.

 5. Za stare Crnogorce riječ “Turčin” značila je
  musliman, riječ “Latinin” katolik, a riječ “Srbin”
  pravoslavac, nevezano za to kojem se narodu
  zaista pripada, što je sa istorijskoga stanovišta
  potpuno razumljivo. Dokazi za ovo su zaista
  brojni:
  I za Marka Miljanova Popovića naziv “Srbin” je
  vjerski pojam! Iz teksta Marka Miljanova ”PRVA
  POHARA KUČA”: “… Kad ovo čuje skadarski vezir, upotriebi
  ovakvi način: dadne mito u Kuče, da se među
  sobom izdadu, i to mu ispadne za rukom. Neki
  od ostalije Kuča primiše mito od Turaka i
  izdadoše. Evo njihovije imena:
  Ljulja Palumbov, Turčin iz sela Ledina, Pale Lekin, Latinin iz sela Banjkana, Punan Dedin, Srbin iz
  sela Berove, Bećo Savićev, Srbin iz Lijeve Rijeke.
  Oni su četvorica uzeli iz Turaka po kapu pulja. (U
  to vrijeme mlogo je tije para bilo. Jedna pulja
  imala je vrijednost jedan i po groš.) Turci su
  poslali para po riječenijema izdajnicima da dijele narodu i odbiju ostale Kuče od Drekalovića …” Marko Miljanov, jasno, pojam Srbin nije smatrao
  za etnički, već za vjerski termin.
  Narodnost Latinin ne postoji, Turaka po
  narodnosti nema u Kučima, u Kučima nema ni
  Srba po narodnosti, Srbin je isto kao i Latinin i
  Turčin – vjerski termin. LATININ=KATOLIK TURČIN=MUSLIMAN SRBIN=PRAVOSLAVAC

 6. Važno je reći da su za vrijeme pripadnosti
  crnogorske teritorije Ohridskoj arhiepiskopiji
  crnogorci ponekad, na osnovu crkvene
  jurisdikcije, sebe takođe zvali Makedoncima –
  nijesu Crnogorci zbog toga “postali” Makedonci,
  kao što nijesu bili ni Srbi, već se i u jednom i u drugom slučaju radilo o imenovanjima na
  osnovu formalnih podjela pravoslavnih crkava.
  Saznajte više:crnogorskapitanja.wordpress.com/2012/08/09/kako-su-crnogorci-poceli-da-se-zovu-makedoncima-pod-uticajem-ohridske-arhiepiskopije-a-zatim-srbima-zbog-pripadnosti-srpskoj-peckoj-patrijarsiji-2/

 7. Секула said:

  “i preko Crne Gore se Svijetu prikaže kao narod, koji nije čitav robovao pet stotina godina, nego je, eto, u Podlovćenskoj Crnoj Gori, bio slobodan!”

  Од друге половине 15 вијека па до краја 17 вијека, Османлије нису имале покорније раје од Црногораца. Чувени етнолог Јован Ердељановић у својој књизи “Стара Црна Гора” каже сљедеће:

  „Опште је познато, да је на Цетињу седео турски кадија. Један од тих кадија био је из Бајичког братства Медовића. По њему се и сад зове један део Цетиња „Медовина“ и један вис у Бајицама „Кадијина главица“. У селу Угнима има Кадијина скала, стеновити пролаз на коме је неки предак угањског братства Мировића убио кадију, „кад је дијелио границу“. Зна се, да су као и у поменутим селима Цетињског Племена још и на Очинићима и на Угнима „стојали Турци“ којима су остали становници тих села плаћали харач. У Очинићима се од тих мухамеданаца још памте Соколовићи и бег Руцевић а на Угнима се прича да је предак тамошњег братства Лагатора убио „Турчина“ Севера Омерова, који му је био продао своју земљу на Угнима и да су га Турци због тога одвели у Бар и набили на колац.“

  • u svakoj ces istorijskoj knjizi naci podatak da u Crnoj Gori nije bila raja nego slobodni seljaci , a to sto oces da nas ponize i spuste na svoj nivo(raja, roblje i kukavice) to je totalno druga stvar sekula,a ako se ti pecas na to to je tvoj problem i nemo sa njim da nas smaras

 8. Nik Sekula potura kao tobošnju istinu plasiranje pukih laži jednog od najvećih velikosrba među, inače, velikosrpskim “naučnicima”. Jovan Erdeljanović je, kao i svi članovi inetelektualne i stvaralačke velikosrpske elite, pljunuo na istinu, i postao operator velikosrpstva. Svi oni izašli su ispod šinjela nepojmljivo sramotnog falsifikatora, otrovnog velikosrbina Vuka Karadžića. Što hoće Sekula, jasno je. On želi, da odvede kometatore od mita o Obiliću, u raspravu da li je Erdeljanović napisao otvorenu laž, ili ne! A ja vam dajem tekst iz kojeg ćete mnogo naučiti:

  http://www.montenegrina.net/pages/pages1/antropologija/o_etnogenezi_crnogoraca.htminin

  I na kraju, “tačno” je: kadija je stolovao na Cetinju, prezivao se Petrović, a cetinjski manastir je bio petovjekovna cetinjska džamija! Gorski Vijenac je prepis Kurana, uradio ga je mula Njegoš! Sveti Sava je u Kotoru imao harem sa namjerom da napravi što više Srba u praznoj Duklji! Mrš!

 9. Erdeljanović ne zna ni naziv mjesta o kome piše, a ne njegovu istoriju. Nisu Ugni no Ugnji!
  Nego, neznavenima i drskima dovoljna je i riječ Slavkova da razotkriju sopstvenu nemoć pred istinom.

 10. Pero s pumpe said:

  MIt o Obilicu je postoja u Crnu Goru i prije Njegosa
  najmanje sto godina ranije
  a sto zapisuje Vasilije Petrovic u svoju Istoriju Crne Gore koju je pisa u Rusiju

  Ova istorija je prepuna netacnih cinjenica ali je cist dokaz da Obilica nisu nametnuli Radu Tomovu nego da je cuo
  A od koga je cuo

  Ne postoji nijedan dokument da je tradicija Obilica zivjela u crnogorskom narodu
  pa ni tradicija kosovskog boja
  To biljezi Vuk Karadzic kada opisuje da je na Cetinje pred okupljenima pokusa da pocne pricu o slavnom kosovskom nasljedju ali ga niko nije slusa i svi su nastavljali svoju pricu

  Znaci NAROD u Crnu Goru nije zanima niti su se interesovali mitom o Obilicu i Kosovu sigurno do polovine devetnaestoga vijeka

  Pa okle onda ideja o Obilicu u Crnu Goru

  Primjetno je da se pojavljuje uglavnom kod svestenih lica pa vrlo je vjerovatno da su POPOVI sirili ovaj mit u narod i to potpuno neuspjesno do Gorskog vijenca

  Primjetno je da su se pravoslavni popovi naslanjali na mitove srpskog naroda ka sto bi se vjerovatno naslanjali na hrvatsko nasljedje da su oni i narod bili vecinski katolicke vjere
  Evo i dan danas zvanicno objasnjenje za Boku na hrvatsku vikipediju je da je to Zaliv hrvatskih svetaca
  Znaci svako na osnovu vjere grabi tudje

  Tako je to kad je mali narod pa ga svako vuce na svoju stranu

  Jos nesto
  Primjetno je da pravoslavni popovi koriste izraz slavenosrpski da bi oznacili narod

  Nije nemoguca teza da je termin srpski bio u nekom periodu sinonim za Slovene
  u cjelosti ili dijelom
  bilo u etnickom ili staleskom ili vojnom smislu
  nebitno

  Birno je da se na osnovu toga
  i da je ta teza tacna i svi Sloveni se nazivali Srbi
  ne moze vrsiti pretenzija na druge teritorije i narode

  To bi isto bilo ka da sad Slovenci ili Slavonci ili Slovaci polazu pravo na sve slovenske teritorije

  Znaci glupost

  Pa i da smo svi Srbi i isti narod
  eto mi smo zauzeli naljepse mjesto i sto cemo sad

  Mada mi je sve ovo sagledavanje danasnjeg identiteta Crnogoraca na osnovu pojedinacnih kljucnih izvora malo glupo
  Jer moze neko sjutra da nadje dokument da je
  Ivan Crnojevic bio Talijan koji je vlada talijanskim narodom Crne Gore i onda smo svi Talijani
  Onda preksjutra neko nadje dokument da je Bodin bio Bugarin koji je vlada Bugarskim narodom Crne Gore i super
  onda smo svi Bugari

  A to je prilicno glupavo

  Eo je Vasilijeva istorija iz 1854 godine dje pominje Obilica

  &&&&&&&&&&&&&&&
  &&&&&&&&&&

  Istorija o Crnoj Gori

  VASILIJ PETROVIĆ

  10. marta
  1754. godine,
  u Moskvi

  Straže turske kazaše caru Muratu, i ovaj mišljaše da oni idu da se poturče, i veoma se obradova Milošu Obiljeviću, kao glavnom vojskovođi kneza Lazara. Miloš Obiljević uđe sam pod šator i car mu reče: “Dobro došao, Milošu, imaćeš kod mene dosta svake milosti!” Miloš reče: “Imam dosta svake milosti u gospodara moga, slavnog kneza Lazara!” I u taj čas caru Muratu probode mačem srce i ovaj pade nauznak mrtav.

  &&&&&&&&
  &&&&&&&&&&&&

 11. Angus Young said:

  Лаж је увијек, по некој чудној комбинаторици, у континиитету више фаворизована од истине у цијелом историјском контексту било чега, па и у разумјеванју црногорске прошлости коју Славко Перовић прецизно, јасно, искрено, а изнад свега а-р-г-у-м-е-н-т-о-в-а-н-о предочава просјечном црногорском робу, становнику, створењу које пузи и поред очигледне истине бира своје ропство као судбину, као трасирану стазу, и са радошћу преузима ту улогу.

  Једном рјечју, нација која се тако понаша дубоко поремећена по свим мјерилима и капацитетима. Грљење мафијашких Ђукановићевих ланаца се може само окарактерисати као колективна патологија.

  Као што рече Славко, Црна Гора је заувијек изгубљена. Она је нестала у укупном историјском контексту, а једина веза са садашњим такозваним црногорсим идентитетом су дијелови украденог програма Либералног Савеза Црне Горе који је једина здрава грана на којој мафијашка власт у Црној Гори купује свој легитимитет. Да није било ЛСЦГ, Црна Гора би била данас трула 14-та изборна јединица у великосрпској заједници. Сви злочинци и профитери су купили своју слободу на рачун подмукло украдене идеје од ЛСЦГ и Славка Перовића.

  Пошто мафијашка олош а безвриједни становници Најцрње Горе не знају ни за стид и срам, најразумније је дићи руке од њих заувијек, и са даљине убрзо гледати њихово међусобно сатирање.

  Робеспјер je рекао: “Стабло слободе не може да процвјета ако га не залијемо крвљу краљева”

  • Angus Young said:

   Перо са пумпе, мало се сабери и организуј.

   Цитирао си све сто сам написао и на крају си написао глупост, а и нешто теже, само нећу да реметим дискусију тим атрибутом који те потпуно описује.

   Коме ја да се увлачим и шта ми то треба у животу? 😀 😀 😀

   А нема везе са темом?

   Шта ћемо са овим?

   “Ali, desilo se nešto, skoro nepredvidljivo. Iste te mase, nakon osam godina strašne, viteške borbe, same su, iz tamnice, Kapiju Slobode uz tresak zatvorile, riknule Slobodi u prelijepo lice – mrš zauvijek, kurvo! Mi te ne želimo, mi te nećemo, ne treba nam svjetlost, mi sve vidimo u mraku, bazd ubuđane tamničke memle je naš čisti zrak! I tako se vrata Slobode koja im otvorih, njihovom slobodnom voljom, zatvoriše. Svjesno, i zauvijek! Od tog trenutka, mene lično, njihova obrazloženja ne zanimaju, jer znam da su laž. Crna Gora je kotao otrovnih laži, za koje svi oni znaju da su laži, ali neistinu vole, cijene, poštuju, obožavaju, smatraju je temeljem svojim. Od toga trenutka ja, na nikakav način više, tom narodu ne pripadam, i ponosim se što njihov nijesam, jer da jesam, bio bih kao oni – niko.”

 12. Evo na kakve se priučene etnologe oslanjaju strastveni Srbi iz Crne Gore i koliko im malo treba da povjeruju, odnosno koliko su lakomisleni i lakomi:
  ” I u starijim etnološkim i antropogeografskim djelima Crnogorci su obično označavani kao Srbi. Jovan Erdeljanović, koji je kao školovan etnolog sistematski proučavao crnogorska plemena i etničke probleme u Crnoj Gori, dosljedno je Crnogorce iskazivao kao Srbe. U svom radu Etničko srodstvo Bokelja i Crnogoraca f1 Erdeljanović je zaključio da Bokelji sa Crnogorcima čine jednu cjelinu i da “spadaju u istu etničku grupu srpskoga naroda”. Prema tome, Crnogorci bi predstavljali samo jednu etničku grupu srpskoga naroda. U jednom sintetičkom radu Erdeljanović je Crnogorce iskazao kao dinarske Srbe,f2 a u jednom filološkom radu kao Stare Srbe Zećane.f3 I u svojim monografijama o pojedinim crnogorskim plemenima, kao i Cvijić,f4 Crnogorce je takođe dosljedno iskazivao kao Srbe, a crnogorska plemena kao srpska. Međutim, u svom radu o Kučima zapao je u neposrednu kontradikciju kada je ustanovio da albanski Kuči zovu “Srbina”, zapravo Crnogorca, Skja, Škja i “nikako drukče”. A kako je utvrdio lingvista Petar Skok, albanska riječ shqa, pl. shqe, u značenju Sloven, potiče od vulgarno-latinskog sclavus iz balkanskog latiniteta. U studiji Postanak plemena Pipera Erdeljanović navodi ugovor sa Mlečanima iz 1455. godine, u kojem stanovništvo Gornje Zete, sela i plemena potpisanih u tom ugovoru, traži od Mlečana da im sveštenstvo bude pravoslavno. A na početku XVII vijeka, kako dalje navodi Erdeljanović, u poznatom opisu skadarskog sandžaka Marijan Bolica spominje Pipere kao pleme “srpske” ili “grčke” vjere, dakle pravoslavne. Osim toga, kaže Erdeljanović, Boličino označavanje vjere kao “srpske” ili “grčke” daje oslonca da se tadašnji Piperi označe kao Srbi.f5 A u stvari, navedeni podatak tek posredno “daje oslonca” za pretpostavku, jer se samom vjerskom pripadnošću, kako je i Erdeljanoviću bilo dobro poznato, ne može određivati narodnost, etnička pripadnost.”
  Te zaključih da bih ja, po Erdeljanoviću, moga i jermenac biti. Pa, zar ne?

 13. Sto to ima veze i da je sve na Cetinje bilo tako za vrijeme Turaka ako znamo da nije narod bio tako tretiran niti ceran da primi islam a jos vise ako to nije bilo 500 god!?

 14. Slavko,pozdrav iz Bara !!

 15. ne moze biti da je srpstvo bila vjerska odrednica ako je crkva bila crnogorska, to je malo vise u suprotnosti jedno sa drugim

 16. Bole, sve je to Perović davno objasnio. Majka CPC je SPC. Od kada je prestalo ropstvo pod Nemanjićima, a trajalo je 180 punih g, CPC je postajala autokefalna i ostala. Nemanjini i njegovih nasljednika sveštenici, služili su samo da Nemnjiće proizvode u svece i okupatorskom vjerom posrbljavaju novoosvojena narode! Umjesto da se govori istina -pravoslavlje, u glave vjernika se generacijama, djelovanjem sveštenika kao velikosrpskih aktivista, utuvljavalo – vjera srpska! Isto je to radila ruska, bugarska, rumunska, grčka itd crkva, prevodeći porobljene narode u – Ruse itd, pa je utuvljavala da je vjera ruska, grčka, bugaraska, rumunska itd., a ne – pravoslavna! Zbog autokefalnosti crnogorske crkve taj proces posrbljavanja u CG posredstvom crkve nije imao uspjeha, jer ga crnopgorski sveštenici nijesu sprovodili, nego slučajno pominjali. Ali od 1918.g. i uništenja CPC, taj proces je postao nezaustvljiv, traje punom snagom, ali – dobrovoljno – što se “naroda” tiče,bez Amfilohija ostao! Naroda crnogorskog, osim po popisu, nema! Oni su se DOBROVOLJNO pretvorili u – Srbe, i Bošnjake! Tačka!

 17. Samo se pitam ljudi je li moguce da u buducnosti CIA podrzi konacno Slavka i LSCG? I sto bi se onda desilo sa ovolikim “vjernim” njihovim clanovima i poslanicima i slugama?

 18. A, Ma$a, mrčio se, ti si živ? Ne možeš ti bez nas, ne. Što čitaš, jadan ne bio, kad ti škodi? hahahahahahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaa
  Aj, jedan bensedinčić pa pod jorgan planinu, duge su zimske, crnogorske noći, a jutra crna da crnja bit ne mogu. Gledaj da pretekneš što bezbolnije, ne zamaraj toliko glavu politikom e će te snać sudba Joka Kapičića da po stare dane avetaš po subnorima i norovima i torovima…

 19. I ptice na grani ovih dana cvrkuci da je sve ovo od 1989 igra, prlajva igra u kojoj profitira jedan te isti krug ljudi ma gdje se on nalazio, neki u opoziciji, neki u vlasti neki u NVO sektoru. Cilj nije drzava Crna Gora, cilj je ulazak u NATO, neka baza sa par brodova i to je to. Evropska unija ce se raspasti , formirace se neki sasvim drugi savez, euro ce biti u antikvarnicama i nikad nece imati cijenu ne onu koju imao perper a koga smo se odrekli osim kad nekog zadriglog komunistu treba okititi sa zlatnim ljubilarnim perperom. Sve smo bi bacili pod noge , istoriju, tradiciju i samo eto po nekad snjom masemo kada pijani politicari u dusi srbi kako bi se zamaskirali omotaju se crvenom zastavom. Sve je folklor, sve je smijesno a narod, ma koji narod, nemojmo se zavaravati da on uopste glasa. Zasto neko, nekad, a nece nikad ne izadje i ne kaze sat se radi sa listicima posle glasanja, kako se trguje sa glasovima i kako se oni stvarno broje. Svi cute, svi zatvore oci pred istinom, cute kao zaliveni a posle prdoklace eto da se nesto desava. Ne desava se nista, mi strateski i nijesmo bitni, mi smo tranzit za prljave poslove evrope. Sve su podredili opstanku na vlasti,djevojke, maloljetnice, sve. Mehanizam koji ce kad tad stati a tada nam nece biti spasa . Svi mi znamo po nesto a ponajvise ne znamo nista i nikad necemo ni znati, ni saznati. Ono sto je fakat, nikom slijepo ne vjerujem a jasno vidim sta nam rade, a godine prolaze u pisanju, prozivanju, i tako evo dvije decenije. Ali da podvucem, dvije decenije smisljenje igre za koju skidam kapu a narod je samo socio psiholoska demogrfska kategorija , statistika i nista vise !

 20. Ne znam je li nam ostalo da nas CIA podrzi pa da onda docekamo ovu bagru iza resetaka i tamo dje zasluzuju i naravno da sve ovo plate sto su ponijeli sve ove godine a mislim da je to neizbjezno i da ce kad tad morat! Onda mi pada na pamet “opozicija” i da je ona tu za slucaj da se CIA odluci na takav rasplet dogadjaja! AHahahaha! Pa oni cekaju to ka “reformatori” namjesteni naravno! Tako da od moga cekanja da CIA podrzi Istinu mislim da nema nista jer su ovi vec spremni i za to nauceni i ako treba u njihove ruke i na njihova imena da se presele milionski iznosi koji su vec sad u Milove ruke! A bilo bi dobro da smo bar pola podrske imali kolko je DPS od EU i CIA-e pregazili bi ih! E VIVA!

 21. Aaaajj! Kakva dosada kad nema Slavkovih tekstova! Mondo pusti te bolesnike inace, samo glavu zamaras a oni gledaju na “Vijesti” savjete za domacice i unos vitamina u organizam a ne zna ko mu glavu nosi! Volio bi ako Vi gospodine Perovicu budete mogli napisat nesto o toj cuvenoj pobjedi Narodne Sloge i nacin na koji su nas prevarili za te izbore! E VIVA!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: